# # #

Vinariji Jelić uručeno priznanje za najbolju vinariju Srbije

You are here: Home » News & events » Vinariji Jelić uručeno priznanje za najbolju vinariju Srbije

Vinariji Jelić uručeno priznanje za najbolju vinariju Srbije

Vinariji Jelić uručeno priznanje za najbolju vinariju Srbije

15. 2. 2018

Velika dvorana Top of the Hub na 25. spratu PC Ušće bila je u noć pred vinarsku slavu Svetog Trifuna stecište ovdašnjih vinara, vinoljubaca, ljudi iz vinarske branše, vladinih ministara, novinara, ali i poznatih umetnika koji su došli da odaju priznanje Vinariji Milijan Jelić koja je u izboru Vino.rs proglašena za Najbolju vinariju Srbije u 2017. godini. 

Kristalnu prizmu, trofej Vino.rs za Najbolju vinariju Srbije predao je Milijanu Jeliću glavni i odgovorni urednik Vino.rs Viktor Čikeš, naglasivši da je ova vinarija prva predstavila Srbiji i svetu ovdašnje autohtone i novostvore sorte u vinima visokog kvaliteta, te da veliki broj inovativnih eksperimenata sa prirodnim vinima i originalnost svakog njihovog vina čine danas Vinariju Milijan Jelić jedinstvenim draguljem srpskog vinarstva.

U svom stilu, Jelić se zahvalio u govoru punom duhovitih i filozofskih opaski, gde je iz obzira prema prisutnima preskočeno barem nekoliko stranica gusto kucanog teksta!

- Prvi put slavimo van Valjeva i svoje kuće – priznao je on i dodao, – Imam dve trajne ljubavi koje me ispunjavaju, a to su vino i ljubav prema filozofiji, što me, eto, prate do dana današnjeg. U stvari, radi se o istoj ljubavi čiji je predmet istina, a vino je samo simbol njene spoznaje. To su večne i nedokučive vrednosti za kojima možete tragati tokom čitavog života i nikada ih nećete istražiti do kraja i zbog toga vam nikada neće dosaditi. Vino sadrži sve mirise i ukuse ovoga sveta i cela istorija dostupna je u njemu njemu. Uostalom nee zove se slučajno „piće bogova“. Srbija je ponovo zemlja vina, vratila se na svetske vinske mape u pogledu kvaliteta i posebno mi je drago što sam učesnik tog čudesnog preporoda od samog početka.

Ali, Jelić nije samo učesnik, već i pionir koji je prvi ozbiljnije zaintrigirao domaće vinoljupce sortom morava, a zatim i prokupcem koji se pod arhaičnim nazivom kameničanka širio i izvan granica Srbije. Danas je sve to skupa toliko ozbiljna vinska priča da bi Srbija bez nje bila daleko manje interesantno mesto!

Naravno, Milijanu su među prvima čestitale kolege vinari, a zatim i brojni poštovaoci njegovog pristupa proizvodnji upečatljivih prirodnih vina, od kojih su prisutni imali priliku da probaju bukvalno sve iz premijum kategorije ove vinjarije, ali i dva potpuna noviteta, tačnije novu liniju vina – Adam i Eva.

Pomenimo još i to da su goste počastili koncertom članovi gruše Neverne bebe i da su se dobre vibracije širile s krova Ušća nad čitavim Beogradom, pa sve do Valjeva i dalje.

Adam i Eva, vina iz raja!

Bela kupaža pino griđa i sovinjona Eva 2016 veoma je harmonično i pitko vino finih limunastih kiselina. Adam je non vintage kuve koji, iako se sastoji od sorti prokupac i merlo, jako snažnim začinskim notama podseća na ekstraktnu frankovku obogaćenu širazom.

- Adam i Eva nisu bazna linija, jer mi imamo samo premijum vina i, evo sad, jednu drugu liniju – pojednostavio je klasifikaciju Milijan Jelić. – Puno smo isprobavali, imali previše etiketa, možda petnaestak, a sad to svodimo na svega šest-sedam. Što se mene tiče, biće ih još manje, a ja bih najradije pravio samo dva vina: Crveni Milijan i Beli Milijan. Ništa više. Adam i Eva su znači simbol našeg pristupa organskoj proizvodnji, tog raja, tačnije vinograda u kome nastaju ta vina.

A post shared by @vino.rs on Feb 14, 2018 at 6:25am PST