# # #

Naša priča

Nalazite se: Home » Naša priča

Miljan Jelic

Birajući drugačiji put, porodica Jelić vinsku priču započinje 2002. godine, između četiri reke i četiri planine, na mitskim obalama Panonskog mora u blizini Valjeva. Tu nastaje vino koje ona danas proizvodi, koristeći poslednja vinarska dostignuća današnjice, a neguje ga onako kako su to činili naši preci... duboko pod zemljom ispod pitomih brda na kojima se i rađa.

Na obroncima valjevskih planina sa najlepšim ekspozicijama, na idealnoj nadmorskoj visini i u specifičnim mikroklimatskim uslovima, više nego odgovarajućim za uzgoj vinove loze, zasađeno je 20 hektara vinograda. Tamo gde su stotinama godina vinogradi bili ponos svakog dobrog domaćina i gde je u poslednjih nekoliko decenija ova tradicija prekinuta, počinje jedna nova era.

Ogroman potencijal ovakvog podneblja teško je ne iskoristiti, a velika želja porodice Jelić da se slava vina vrati u Pocerski region, blizu je ostvarenja. Nakon prvih velikih uspeha vina iz podruma Milijana Jelića, nekoliko ljubitelja vina počinje sa investicijama u podrume i vinograde u Pocerini, što treba da bude satisfakcija svim dobronamernim ljudima vinskog sveta.

Francuski konzul Louis Gedoyn u svom dnevniku o putovanju za Damask u Siriji, idući od Drine prema Beogradu, zapisao je:
„…Na tom putu ne nađoh ništa vredno pomena do grada Valjeva. Mnogoljudnog, prostranog, prijatnog po velikom broju vrtova, u čijoj okolini sam bio uslužen izvrsnim vinima, najukusnijim koje sam ikada bilo gde pio.’’ — Louis Gedoyn, 23. januar 1624. godine

Prema: Radovan Samardžić, Beograd i Srbija u spisima francuskih savremenika XVI i XVII veka, Beograd 1961.g. str.177.