# # #

MOJ PUT (32)

Nalazite se: Home » Novosti i dogadaji » MOJ PUT (32)

MOJ PUT (32)

MOJ PUT (32)

13. 6. 2013

MOJ PUT-Valjevska Nada

ŠTA VALJEVO IMA?

Valjevo ima PLAVO NEBO sa bezbroj ptica, i već na obodu grada, na samo tri kilometra od trga, čuje se šum gavranovih krila jutru, a noću se golim okom vide rojevi zvezda.

Valjevo ima VAZ DUH-Duh Sveti koji udišemo i kojim dišemo. Danas i noću i danju nebo razdiru i zagađuju avioni, a vazduh u valjevskoj kotlini zagađuju motori cele godine, a odžaci cele zime. Ali ipak je vazduh najzagađeniji mislima ljudskim, pogrešnim težnjama, željama, problemima, zlobom, zavišću,  a najviše duhom koji nije iz valjevskog kraja koji je ovde uljez i prevarant što unosi ZABUNU i pometnju. Ali na sreću zbunjeni su samo ljudi.

Hiljade izvora jos uvek izvire, čine stotine potoka, desetine rečica i sjedinjuju se u Četiri Rajske Reke gde tri kao simbol Trojedinstva čine Kolubaru, čine Kolubarski Vez, KOLO simbol savršenstva, srpstva i slovenstva. Valjevo ima VODU. Vodu jesu dosta popile CRNE GUJE, ali anakonda koja i dalje pije Bele Vode simbol je velikog zla, velike zmije valjevskog, srpskog i čovečjeg raja. Pet izvora naše Svete Gore Povlena se sjedinjuje na Kneževom polju, ponire u Ad i prekaljene i očišćene ponovo izviru kao Bele Vode. Glavni izvor iz kamena koji je simbol Istine i Hrista, čovek je u sveopštoj zbunjenosti zarobio i sahranio u kovčeg betonski, pa ga zazidao i ukrasio Slomljenim Hristom, kamenom lomljenim. Drugi zbunjeni čovek, po ugledu na materijalistički duh novog sveta, prisvoji  stari podzemni Božji rezervoar, nazove vodu svojom i prodaje još zbunjenijem narodu. Treći čovek vidra, po ugledu na dabra iz Božje prirode, sagradi branu od zemlje i kamena za nadzemni rezevoar da napoji narod  i  crne guje. Četvrti zbunjeni čovek ne vidi Božja upozorenja u obliku zmija veličine udava, niti u obliku suše koja osuši ne samo letinu nego i goru i vodu, već se boji da voda ne potopi naše Valjevo. Kao da Gospod nema nijedan drugi način da kazni svoje svoj narod za nemoral, nego da sruši dabrovu  branu.

Valjevo ima SVETU GORU sa tri vrha i jos tri planine.Mali Povlen sa 1347 m Krov Sveta što spaja Nebo i Zemlju, centar i Raskršće Sveta, Istoka i Zapada, Severa i Juga, krst Balkana i Evrope, centar Svete Geometrije, Cveta Života i Slavije, Zlatni Presek Dinare i Podunavlja, svetionik, putokaz, barjak i izvorište.

Valjevo ima brda i DOLINE, šume i proplanke, pašnjake i oranice, voćnjake i sejanice.

 Valjevo ima GROŽĐE, VOĆE I POVRĆE, NAJMIRISNIJE I NAJUKUSNIJE NA SVETU. Paradajz znači raj i najbolji i pravi je upravo ovde.

VALJEVSKI KRAJ JE SVETSKI RAJ.

Valjevo ima NAROD, ljude i žene i najlepšu decu  na celom svetu, DECU RAJA. Najviše Srba, šaku stranaca i nešto više Cigana sa kojima žive u harmoniji kakva nije nigde i nikada zabeležena.

Valjevo ima praznih kuća, napustenih kuća, neiskorišćenih zgrada, praznih soba, viška spratova, nikad više automobila, nikad boljih automobila, raznih motora, uređaja i mašina, traktora, televizora, kompjutera, telefona, igračaka, obuće, odeće, prodavnica svega. Škola, fakulteta, manastira i crkvi, sportskih terena, teretana, fitnesa, masažnih i kozmetičkih salona i najviše BANAKA.

Valjevci imaju svoj čist srpski jezik, najsavršenije pismo, svoje običaje, kulturu, tradiciju, svetitelje, pisce, pesnike, umetnike, ratnike i junake, vojvode i kneževe, mangupe i prevarante.

Valjevci imaju depresiju, strah za budućnost, očaj, zavist i zlobu, beznađe, kamate i kredite. Valjevci imaju PROBLEME, a ovi su samo u glavi.Valjevci imaju podvalu, ali ne svoju, već SVETSKU PODVALU. Ne koriste svoje što je besplatno i korisno, a kupuju tuđe ( evropsko i svetsko) skupo i  beskorisno, najčešće i štetno. Piju gas samo tako i sve viču kuul. Pored njih prolaze najlepse devojke a oni gledaju porniće. Koriste fejsbuk gde nema ni lica, ni knjige.

 ŠTA VALJEVO NEMA?

Nema LAČO, nema ČASNA REČ, nema NEMA PROBLEMA. Valjevci nemaju KORZO, Harlem, ni Robnu kuću Beograd. Valjevci nemaju  RADOSTI I SREĆE, LJUBAVI I NADE, a najviše nemaju VOLJE da uživaju u onom što imaju.

ŠTA VALJEVU TREBA?

N i š t a  i  s v e. Šta Valjevcima nedostaje? S v e  i  n i š t a. Sve što im se nudi, a ne mogu da kupe? Ništa ili manje u parama, a sve ili više u glavi.

Ime „plemenitog domaćina“ sa kratkim životopisom pošaljite na adresu: vinarija Milijan Jelić, Bujačić b.b., 14000 Valjevo ili na e-mail: info@milijanjelic.com.