# # #

Uvaggio e Viaggio nel Mondo

Nalazite se: Home » Novosti i dogadaji » Uvaggio e Viaggio nel Mondo

Uvaggio e Viaggio nel Mondo

Uvaggio e Viaggio nel Mondo

29. 10. 2010

Na poziv najčuvenije vinoteke u Friuliju, "Enoteca di Cormons", vinarija Milijan Jelić je održala degustaciju svojih vina u regiji Collio u gradu Cormons. Ovo je ujedno bio i prvi put da je neka vinarija iz Srbije imala svoju degustaciju u ovom poznatom vinskom regionu.

Tim vinarije je ovu posetu iskoristio kako bi promovisao celu Srbiju kroz vina pričom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti srpskog vinarstva.

Degustacija je održana u dva dana.

 Prvi dan je degustirano pet vina: Morava 2009, Petka kasna berba 2007, Charodonnay barrique 2008, Mammoth 2007 & Millennium barrique 2007. Enoteca di Cormons je bila popunjena do poslednjeg mesta, a prisustvovali su ključni proizvođači vina, predsednik centra Enoteca di Cormons, profesori vinarstva sa Universitata di Udine, direktor obuke Udruženja somelijera Italije za Friuli, lokalni somelijeri, ljubitelji vina, kao i predstavnici kompanija za uvoz vina.

 Drugog dana je pak u gradskoj kući "Palazzo Locatelli" održan festival kupaža belih i crvenih vina italijanskih i slovenačkih vinara pod nazivom "Uvaggio e viaggio nel Mondo", gde se vinarija Milijan Jelić, kao jedina vinarija iz Srbije predstavila kroz bordovsku kupažu Merlot-a i Cabernet Sauvignon-a u vinu Millennium 2007.

 Festival su posetile stotine domaćih gostiju, ali i ljubitelji vina iz Austrije, Slovenije, Belgije, Nemačke na koje je Millennium kao jedino vino iz Srbije ostavilo neočekivano dobar utisak i izazvalo želju da posete našu zemlju i druge sjajne vinarije u Srbiji.