# # #

Vina Milijan Jelić u Meranu

Nalazite se: Home » Novosti i dogadaji » Vina Milijan Jelić u Meranu

Vina Milijan Jelić u Meranu

Vina Milijan Jelić u Meranu

8. 12. 2009

Podrum Jelić je od 6. do 9. novembra 2009. godine predstavio vina Tamuz Morava 2008 i Prokupac 2007 na Merano International WineFestival and Culinaria, u Italiji. Na tom festivalu može se prisustvovati isključivo na poziv organizatora, koji je ove godine, pored više od 300 evropskih, najboljih vinarija, dobio i Podrum Jelić. Preko 50 članova komisije u prethodnih pet meseci degustiralo je 4 724 uzorka, poslatih iz cele Evrope i odabralo 1 341 da budu predstavljeni na ovom događaju.

Na Festivalu u Meranu može se prisustvovati isključivo na poziv organizatora, koji je ove godine, pored više od 300 evropskih, najboljih vinarija, dobio i Podrum Jelić. Preko 50 članova komisije u prethodnih pet meseci degustiralo je 4 724 uzorka, poslatih iz cele Evrope i odabralo 1 341 da budu predstavljeni na ovom događaju. Uslov za odabir vina jeste vrhunski kvalitet i neophodnost da vino, po proceni stručnog žirija, bude nosilac zlatne medalje, tj. da bude ocenjeno sa minimum 85 bodova po bodovnom sistemu 86/100.

Nakon stručne klasifikacije, sva vina su podeljena u tri grupe: „bio and dynamica“, "Italy“, i „ International“.

Podrum Milijan Jelić je imao čast da svoja vina predstavi na extremis pozornici, u centralnoj sali elegantnog Art Nouveau Kurhaus-a, na kojoj je, pored naše vinarije, svoje mesto našlo još samo 11 vinarija. Vina Tamuz Morava 2008 i Prokupac 2007 su se, zahvaljujući specifičnim, neuobičajenim karakteristikama, našli na ekskluzivnoj extremis pozornici: Morava, jer predstavlja novu, domaću, organsku sortu grožđa koja ne zahteva hemijsko tretiranje i Prokupac koji je autohtona srpska sorta, prisutna samo u našoj zemlji.

Organizatori su tako zamislili događaj gde su proizođači i njihovi proizvodi bili protagonisti razmene ideja, iskustava i mišljenja sa profesionalcima iz oblasti proizvodnje vina i posetiocima Festivala.